Jaké to letos bylo?

Zpráva z VT Čáslav 2015 – skupina starších závodníků Po půl roce jsme se opět vrátili na soustředění do malebné Čáslavi. Tentokrát nás vítalo krásné slunné počasí cca 35 stupňů, vlak přijel kupodivu bez zpoždění, tak jsme se po rozdělení do dvou skupin, na mladší a starší vydali ubytovat do našich známých Vodrant. Po krátkém zabydlení jsme se odebrali na oběd, poté dovybalit a tradá na nejoblíbenější a jak jsem zjistila také nejvíc diskutovaný trénink ve vodrantském parčíku a tím jsou kiláčky. Všichni to ale zvládli na výbornou a za vydatného povzbuzování našich nejmladších, kteří se na nás přišli podívat jsme trénink ukončili. Po večeři jsme si dali sraz ve 20 hodin na hřišti a jali jsme se pokračovat v loňské soutěži, když jsme se inspirovali soutěží Máme rádi Česko a k tomu jsme vždy přiřadili nějakou nesmírně náročnou atletickou disciplínu. Kapitáni zůstali stejní jako vždy, Ondra, Anička a Kačka. Ti si střihli a vybrali si další tým. Poté jsme se štafetově rozdělili na ovále na 400m sprint. Kapitáni obdrželi každý po dvou kuličkách a jejich úkolem bylo cvrnkat kuličky každý ve své dráze až na předávku a pak samozřejmě finišem do cíle….Každý pojal různou taktiku, zejména Verči Šmerdové se výrazně dařilo…No a když jsme se u této soutěže fyzicky vyřídili, šli jsme na ústní část….Tentokrát jsme doplňovali známá česká přísloví a někdy byly odpovědi vskutku kuriózní…Poté jsme se odebrali k spánku..

V úterý jsme se dobře nasnídali a už jsme se těšili na dlouhé kopečky….někteří jsme jich zvládli až 12. Vzhledem k tomu, že jsme od středy očekávali zhoršení počasí, odpoledne jsme zvládli odklusat 6-10 km dle výkonnosti a pak hurá na koupaliště. Vzhledem k celotýdennímu počasí snad poprvé nebyla voda ledová. Po večeři jsme se opět vydali na stadion, kde jsme si tentokrát zahráli tichou poštu. Každý kapitán obdržel zajímavý článek, který musel přečíst dalšímu členu svého družstva a tak dále, až nám poslední člen měl článek převyprávět. Podle počtu zapamatovaných nejdůležitějších slov jsme potom bodovali. No musím říct, že ta konečná verze byla mírně řečeno hodně zkrácená a všechna družstva na tom byla stejně se dvěmi zapamatovanými správnými slovy a tedy dvěmi body.

Ve středu nás ještě probudilo sluníčko, ale již se zvedal vítr, přesto bylo počasí ještě dobré. Po snídani a nutném odpočinku jsme se rozdělili na dvě skupiny, přičemž jedna potrénovala na překážkách a druhá se vydala do posilovny místního AC. Tam byli někteří poprvé, ale všichni se hned potřebné cviky naučili a vše jsme zvládli, když v závěru tréninku se na nás přišli podívat z nedaleké ubytovny naši nejmladší členové. V odpolední části jsme si zopakovali abecedy a tím jsme trénink ukončili…Některé z nás již bolely nohy, někdo měl menší zdravotní problémy, které jsme se rozhodli řešit u místního fyzioterapeuta. Po večeři jsme si dali opět dostaveníčko na hřišti….Tentokrát jsme se potrápili s otázkami z oblasti atletiky a také brněnského hantecu – a to jsme se teprve pobavili..

Ve čtvrtek měla většina dopoledne volno, neboť nás čekaly odpolední závody s místním klubem. Ti starší si však odtrénovali svou povinnou dávku, někdo šel dvoukilometrové okruhy, někdo krátké 60m kopečky…Odpoledne nám nejstarší pomáhali při závodech měřit časy, měřit skok do dálky, zapisovat výsledky, někteří se postarali o hod kriketovým míčkem a všichni pomohli psát diplomy. Starší žactvo si zazávodilo v dvojboji, když si mohli vybrat z disciplín vrh koulí, skok do dálky a skok do výšky. Bodovalo se dle maďarských tabulek a vítězka nikoho moc nepřekvapila…hádejte…? No ano, Hanka Bumbálková před Verčou Šmerdovou. Po večeři jsme si odpočinuli a poté jsme si na ovále opět zazávodili ve štafetě rozestavné na 400 m. Tentokrát dostali všichni lžičku a do ní kuličku, tu si museli dát do úst a kulička nesměla spadnout, no docela jsme se pobavili, ovšem absolutně nejlépe se vedlo Tomáši Fojtovi, který přesprintoval absolutně všechny, když dle našeho názoru již byl s takovou ztrátou poslední, že dosud nechápeme, jak to zvládl a všechny předběhl. Poté jsme odpovídali na otázky z různých oblastí a bodovalo se a bodovalo.

Byl před námi poslední tréninkový den, počasí nic moc, docela chladno, sem tam sprchne, po snídani jdeme na úseky do lesa……odběháme ale všichni s přehledem, odcházíme na oběd, někteří pak do města na nákup. Odpoledne všichni odběhneme 6-10 km, již jsme dost unaveni. Večer nás čeká poslední soutěž, známé pohádkové a filmové hlášky, poté byla štafetová soutěž v běhu s nafouknutým balónkem a poté se počítalo a počítalo a výsledky byly jasné. Zvítězilo družstvo Kačky a získalo jako cenu zmrzlinový dort, druhé místo obsadilo Ondrovo družstvo a třetí bylo družstvo Aničky…A čekala nás poslední noc….Vzhledem k tomu, že mladší děti čekala stezka odvahy, neměli jsme to srdce, abychom to těm starším upřeli, takže po setmění, kolem 11 hodiny večerní se vydal každý pěkně sám na své noční kolečko vodrantským parkem…..

V sobotu jsme všichni ještě ráno lehce zatrénovali a poté hlavně balili a uklízeli pokoje a po obědě tradá na vlak. O tři hodiny později jsme již vystupovali v Brně a prázdniny začínají. Tak všichni si to užijte a ahoj v září a poté na pokračování soustředění zase na podzim…