Letní soustředění Čáslav

Tak jako každý rok jsme se i letos vydali na týdenní soustředění do Čáslavi. Vyjížděli jsme společně se staršími atlety z nádraží v Králově Poli, cesta probíhala bez problému, děti se již ve vlaku skamarádily a většina měla kufry u pana trenéra v autě, takže bylo o starost méně.  Přijeli jsme ještě před obědem, kde nás přivítalo opravdu velké horko a tak jsme snažili rychle dostat na ubytování. Opět se bydlelo na internátu dopravní školy. Probíhalo vybalování, diskutování o tom, kdo bude s kým na pokoji, protože pokoje byly pouze po 3. Nakonec se ale vše domluvilo tak, aby nikdo nezůstal nespokojený. Obloha se mezitím začala zatahovat a vypadalo to na velkou bouřku, tak jsme na odpolední program radši zůstali na hřišti přímo u školy, abychom se při nejhorším mohli schovat. Hráli jsme seznamovací hry, což bylo dobré i pro trenérky, aby si zapamatovaly jména všech dětí. Poté pantomimu, u které jsme se dost nasmáli. Hrála se ještě vybíjená, běhací hry v družstvech a už byl čas večeře. Po večeři jsme se sešli v jídelně ještě na pár her – molekuly a tichou poštu. Večerku všichni dodrželi nebo se tak aspoň tvářili. 

Další den jsme se probudili do krásného počasí a už ani nebylo takové horko… Budíček nebyl potřeba, protože většina dětí už byla vzhůru, asi tu večerku všichni vážně dodrželi.. Rozdělili jsme se na mladší a starší skupinku. Starší šli dopoledne na oblíbené koupaliště, kde se za námi stavila i hlavní paní trenérka. Mladší vyrazili na výlet do města, kde nadšeně strávili asi hodinu v hračkářství. Odpoledne se i mladší dočkali koupaliště a starší šli běhat první těžší trénink – kiláky. Zvládli to ale opravdu skvěle a zaslouží si velkou pochvalu. Při tréninku kolem nás probíhali starší atleti a děti si mohly představit, co je třeba jednou čeká. Do večeře zbyl ještě nějaký čas, tak jsme se mohli stavit do blízkého obchůdku, nakoupit si nějaké jídlo a pití. Po večeři jsme ještě vyrazili na prolézačky, dětem se nechtělo odcházet, tak jsme vydrželi skoro až do večerky..

Ve středu, tak jako každé ráno, jsme den odstartovali dobrou a výživnou snídaní a po krátkém odpočinku jsme všichni společně vyrazili do nedalekého lesa, kde děti čekalo opět ranní osvěžení, tentokrát však v podobě tréninku. Starší děti šly běhat krátké kopečky a se skupinou mladších dětí jsme v lese vymýšleli nejrůznější sportovní aktivity a soutěže. Z lesa jsme se vrátili tak akorát na oběd, po kterém jako vždy následoval polední klid. Jakmile jsme si odpočinuli po vydatném obědě, zamířili jsme na hřiště za naší ubytovnou, kde jsme si opět trochu zaběhali a zazávodili ve skupinkách. Děti se pak šly osprchovat a nachystat na večeři. Po večeři nás čekala již dlouho slibovaná diskotéka! S dětmi jsme si zahráli hru na sochy a všichni společně jsme si zatancovali. Dokonce jsme se během večera také pokochali krásnými tanečními kreacemi, které děti ve skupinkách secvičily. Na závěr tohoto tanečního večera jsme si zahráli hru na podlézání švihadla a zjistili jsme, že v atletice máme i pár duší gymnastických. Po takovémto náročném večeru se nám všem dobře usínalo.

Ve čtvrtek jsme po snídani vyrazili opět do města, ale tentokrát všichni společně. Starší děti dostaly ve městě rozchod a s mladšími jsme nejdříve zamířili do hračkářství. Když už byly všechny děti spokojené a měly nakoupené potřebné dárečky, bylo naším dalším cílem dětské hřiště, kde se děti ještě před obědem pořádně vydováděly. Po obědě a poledním odpočinku nás čekaly velké závody na ovále! Mladší děti závodily v běhu na třicet metrů, ve skoku z místa a v hodu raketkou. Ti starší běželi trať na padesát metrů, skákali do dálky a vyzkoušeli si také vrh koulí. Jakmile skončilo vyhlašování vítězů, spěchali jsme zpět na ubytovnu, neboť na nás čekala již připravená večeře, na kterou se po svých sportovních výkonech všichni moc těšili. A protože nás po závodech zmohla únava, udělali jsme si spíše volnější program. Děti dostaly za úkol namalovat do rána obrázek všech členů svého pokoje. Děti si daly velmi záležet, a proto se jim obrázky ohromně vydařily.

V pátek jsme se po snídani opět rozdělili na mladší a starší děti. Přesunuli jsme se do lesa, kde mladší děti dělaly cviky s kužílky a žebříkem, a poté hrály běhací hry. Starší děti měly na programu klus. Následoval oběd a po něm polední klid. Odpoledne jsme se všichni společně vydali na koupaliště. Po večeři nás čekal kvíz plný zajímavých atletický a jiných otázek, který rozhodl o pořadí pokojů v celotýdenní hře. Po vyhodnocení kvízu a sečtení bodů následovalo vyhodnocení a rozdání sladkých cen. Poslední večer jsme si pořádně užili.

V sobotu nás čekal odjezd domů. Ráno jsme měli budíček jako vždy o půl osmé a poté jsme šli na snídani. Po snídani jsme měli čas na sbalení věcí. Obědem jsme ukončili úspěšné letní soustředění a vydali se na vlakové nádraží, odkud jsme odjeli domů.